2013. december 24., kedd

Kacsasült savanyú káposzta ágyon - párolt káposzta

Tavaly karácsonykor készítettünk először ilyet, és annyira megtetszett, hogy elhatároztuk az én drága feleségemmel, hogy amíg rá nem ununk, addig kötelező részét fogja képezni minden szentesti menünek a tyúkhúsleves mellett. Mivel idény nyár végén nagyobb mennyiségben savanyítottunk saját magunk káposztát, így már többszörösen is nagyon vártuk, hogy ismét elkészítsük ezt a finomságot.


Hááát... annak teljes tudatában, hogy az öndicséret mennyire büdös tud lenni, el kell mondanom, hogy a bolti káposztából vegetával készült tavalyi változat a nyomába sem léphet az idei saját savanyítású káposztából és saját készítésű ételízesítőből készült mennyei csodának. :-) Így történt hát meg, hogy idén még jobban ízlett, mint tavaly. A receptet a feleségem édesanyjától kaptuk...


A kacsasült savanyú káposzta ágyon hozzávalói:
- 1 fiatal pecsenyekacsa (kb. 2-2.5 kg)
- 2 egész (alsó-felső egyben) csirkecomb (opcionális)
- egy csirke filézett mellrésze (opcionális)
- 6-8 mokkáskanál (házi) ételízesítő
- őrölt bors
- 8-10 szem egész bors (opcionális)
- 10-20 szem egész köménymag (opcionális)
- 3-4 babérlevél (opcionális)
- 2 db kápia paprika (opcionális)

Előkészületek:
A pataki tálról: Aki használt már pataki tálat, az tudja, hogy azt bizony elő kell készíteni a sütéshez. Aki most használna ilyet először, és nem lenne hozzá leírása, annak elmondjuk, hogy használat előtt fél órával be kell áztatni hideg vízbe, hogy minél többet felszívhasson. Használat közben a meleg sütőben ugyanis ez biztosítja a tálon belül az egyenletes páratartalmat.
A fűszerekről: a fűszerezésnél az opcionális feliratok azt jelentik, hogy ezen ízek jelentősen fokozzák az elkészült étel élményszintjét, ugyanakkor használatuk csak akkor indokolt, ha a savanyú káposztában nem volt benne eleve. Mivel mi magunk savanyítottuk a káposztánkat, és ezen fűszerekből elegendő volt benne, ételízesítőnígy pluszban már nem adtunk hozzá semmit sem az  kívül.
A savanyú káposztáról: ami a savanyú káposztát illeti, nekünk ki kellett mosni felhasználás előtt, mert elég savanyú és sós is volt. Jól kinyomkodtuk először a levét, majd ebből félre tettünk egy liternyit egy mérőedényben. Ezt követően a kinyomkodott káposztát egy tálban felengedtük hideg vízzel, majd ismét kinyomkodtuk. Így éppen megfelelő lett az íze.
A csirkecombról és a csirkemellről: ez nem kötelező bele, de sokkal kiadósabb így. Mivel nálunk szenteste kötelező a húsleves, így eleve van kéznél csirke. A levesbe azonban nem tesszük bele sem a mellrészt, sem a combokat, mert ahhoz túl értékesnek tartjuk. Így a mellrészt kifilézem mindig. A csontos rész megy a levesbe, a hús pedig egyéb felhasználásra - ezúttal a kacsa mellé a combokkal együtt. De enélkül is kitűnő és tökéletes.

A kacsasült savanyú káposzta ágyon elkészítése:
Ez annyira egyszerű, hogy talán ennél egyszerűbb nem is lehetne. A kacsát alaposan mossuk meg, majd szedjük darabjaira. Ha ez megvan, akkor vegyük elő a pataki tálunkat. Ha ilyenünk nincsen, akkor ennek híján elkészíthető éppen lefedhető hőálló üvegtálban is, de az ízek igazi harmóniáját csak a pataki tál fogja megadni neki. Szóval, vegyük elő a pataki tálat, majd annak a sütőtál részében egyenletesen terítsük el a savanyú káposztát. Ha előzőleg kimostuk a káposztát és jól kinyomkodtuk, akkor a félretett léből öntsünk rá 3-4 decilitert. Ha ez megvan, szórjuk meg egy kis ételízesítővel, majd pakoljuk bele a kacsa darabjait úgy, hogy minél több darabja minél nagyobb felületen érintkezzen a savanyú káposztával. Ezt követően a húsok szabad bőrfelületét dörzsöljük be ételízesítővel. Tegyük rá a pataki tálra a fedelét, majd toljuk be a hideg sütőbe. Gyújtsuk be, és hagyjuk jó 3.5 órán át saját levében párolódni az egészet 200 fokon, majd vegyük ki, és végezzünk tűpróbát. Ha a húsokba könnyen beleszalad a tű, akkor jó lesz. Őrlőmalomból őröljünk borsot a tetejére, és immár a tál fedele nélkül toljuk vissza a sütőbe 15-30 percre, hogy szépen megpiruljon a kacsa szabadon lévő felülete. Ezután kivehetjük a sütőből és tálalhatjuk többféle körettel is, de leginkább a sós vízben főtt burgonya, esetleg a petrezselymes burgonya illik hozzá...Mindenkinek jó étvágyat kívánunk ehhez a remek ételhez... :-)

Utószó: az interneten rengeteg recept olvasható "kacsa párolt káposztával" cím alatt, amelyekben túltengenek a hozzávalók. Biztosan mindegyik nagyon finom, de mi esküszünk az egyszerűségre, a nem agyonvariált receptekre. A kacsának önmagában sütve is fantasztikus az ízvilága, nem szorul agyonfűszerezésre. A helyzet a savanyú káposzta esetében is ugyanez. Kevéske fűszer kell hozzá, de ha az benne van, akkor teljesen felesleges almát, fokhagymát és egyéb dolgokat pakolni a pataki tálba. Aki egyszer kipróbálja így natúr, majdnem biztos, hogy egyet fog érteni velünk. Egyébként a végeredményt nagyon befolyásolja a savanyú káposzta minősége, így ha nincs kéznél saját savanyítású, akkor mindenképpen keressük a minőségit az olcsó helyett. Olyat keressünk, amelynek a zacskón az összetevők között nem szerepel étkezési sav (ezek ugyanis nem természetes módon lettek erjesztve, hanem ecettel), csak só, káposzta és tartósító. Sajnos tartósítószermenteset nehezen fogunk találni, mert ezzel akadályozzák meg, hogy tovább erjedjen a káposzta. Ha tartósítószermenteset akarunk, akkor vagy savanyítsunk magunknak, vagy keressünk megbízható helyi termelőt...
Ezen receptünk (is) - nagy örömünkre - megjelent az Erdélyi Konyha
lapcsalád Boszorkánykonyha című lapjának I. évfolyam, 4. számában.

7 megjegyzés :

 1. Ma ki probálom,igy ahogy le irtátok .

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Biztosan ízleni fog! Mi most ettük meg a maradékot belőle. :)

   Törlés
 2. Nincs pataki tálam, de van öntöttvas edenyem az is jo?

  VálaszTörlés
 3. Azért az alma nem mint fűszer érvényesül benne, ha nem az ízvilága, szerintem a savanyú káposztához ne legyünk rest fel cikkezni 2-3 almát. A füstölt szalonnát sem hagyom ki, de még a fokhagymát és a felcikkezett vöröshagymát sem. Ha már egyszer megvettük a nem olcsó házi kacsát, akkor adjuk meg neki ami jár.

  VálaszTörlés
 4. Birsalma szeleteket teszek béke. MÁSFÉL órát pároljuk fedél alatt, majd fedél nélkül egy órát Sörrel megyének, szép piros lesz

  VálaszTörlés
 5. Kicsit átírta a telefon. TEHÁT BÉKE HELYETT BELE, MEGYE H
  ELYETT MEGKENEM.

  VálaszTörlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...