2013. december 28., szombat

Rizssaláta...

Ezt a salátát először a feleségem édesanyjánál ettük. Nem vagyok valami nagy rizsrajongó, de ez a saláta nagyon finom a rizzsel együtt. Ezért természetesen elkértük a receptjét, ami talán nem is lehetne ennél egyszerűbb. Rendkívül gyorsan elkészíthető, és igen sokféle étel mellé tálalható, de akár önmagában is elmegy egy laza reggelinek, tízórainak, uzsonnának, vagy vacsorának.



Ebédnek azért tegyünk mellé valamit, ha lehet. Mi ezúttal a baconbe csomagolt sajtos csirkemell, valamint petrezselymes burgonya mellé készítettük, és nagy sikere volt a vendégek körében. Nem hiába, mind a kettő nagyon finom, hát még ha együtt tálaljuk őket (erről azt hiszem, az én drágám ódákat tudna zengeni, hiszen mindkét étek a kedvencei közé tartozik). Na de elég a rizsából, lássuk a rizssalátát. :-)

Hozzávalók a rizssalátához:
- fél fej jégsaláta
- 2 db kaliforniai paprika
- 1 db kígyóuborka
- 2-3 db paradicsom
- 1-2 fej lila hagyma
- 50 dkg csirkemell
- 250 gramm gyorsrizs
- konyhasó
- őrölt bors

A tartár mártáshoz:
- 200 g majonéz
- 1 nagy doboz tejföl (~375 g)
- ízlés szerint konyhasó, kristálycukor
- ízlés szerint mustár
- ízlés szerint paprika krém
- egy csipetnyi őrölt fehér bors
- egy evőkanál citromlé (elhagyható)

Rizssaláta elkészítése:
Enyhén sós vízben főzzük ki a rizst, és tegyük félre. A csirkemellet vágjuk kockákra, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon pirítsuk meg, és ezt is tegyük félre. Amíg ezek hűlnek, elkezdhetjük a saláta összerakását. Vegyünk elő egy lapos tálat - mi egy hőálló sütőtálba készítettük -, majd vegyük kezünkbe a jégsalátát. A külső koszos, sérült leveleket távolítsuk el. Ezt követően tépkedjük apró darabokra a salátaleveleket (ne használjunk fém vágóeszközt erre a célra, mert attól a vágások mentén megbarnul a saláta). Amikor már egyáltalán nem látszik ki a saláta alól az edény feneke, akkor jöhet a kockákra vágott paradicsom, erre a kockákra vágott lila hagyma (ezt mi kihagytuk, mert az én drágám nem kimondottan rajong érte, nekem meg mindegy, hogy benne van, vagy nincs), annak tetejére a kockákra vágott kígyóuborka, majd végül, de nem utolsó sorban a szintén kockákra vágott kaliforniai paprika. Mire ezzel megvagyunk, a rizs és a csirkemell már egészen biztosan kihűlt. A csirkemellet szórjuk a zöldségek tetejére, majd arra jöhet egyenletesen elosztva a rizs. Ha mindezzel megvagyunk, készítsük el a tartármártást, és borítsuk be vele a tetejét. Ezután tegyük a hűtőbe pár órára, hogy az ízek összeérjenek. Kiváló köret lehet sültekhez is. Mi ezúttal - ahogy a bevezetőben is írtuk - a baconbe csomagolt sajtos csirkemell és petrezselymes burgonya mellé tálaltuk...



Mindenkinek jó étvágyat a rizssalátához. :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...