2014. március 8., szombat

Zöldségleves karfiollal és zöldborsóval

Nagyon szeretjük a zöldséglevest a feleségemmel. Szeretjük nyáron, szeretjük télen. Igen, télen is, mert igyekszünk még a nyári szezon végén feltölteni a fagyasztószekrényt a még friss, és nem üvegházi zöldségekkel, hogy akár ilyenkor, márciusban is ehessünk zöldséglevest igazi nyári ízekkel és aromákkal. :-) 



A hozzávalók listájáról hiányzik néhány alapvető zöldség (paparika, paradicsom, stb.), amitől ízletes a zöldségleves, de ez csak azért van, mert saját készítésű házi ételízesítőt használunk hozzá, amiben mindezek már benne vannak. Ezért, ha valaki bolti ételízesítőt használna, akkor ezeket plusz hozzá kell adni...

Hozzávalók a zöldségleveshez:
- fél fej karfiol
- 1 közepes karalábé
- fél zeller gumó
- 15-20 dkg zöldborsó
- 3-4 szál sárgarépa
- 1-2 szál fehérrépa
- házi ételízesítő
- konyhasó
- őrölt bors
- petrezselyem levél
- zeller levél
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- étolaj

Zöldségleves elkészítése:
Véleményem szerint a zöldségleves igazi ízei csak akkor jönnek elő, ha előtte alaposan megpároljuk egy kevéske olajon a zöldségeket a zöld fűszerekkel együtt (kivéve a fej vöröshagymát). Ezért kezdjük azzal, hogy egy lábasba teszünk egy kevéske étolajat, egy-két deciliter vizet, és ebbe a zöldségeket. Sózzuk meg enyhén, borsozzuk, majd adjunk hozzá egy-két kanál házi ételízesítőt. Természetesen akinek nincs házi ételízesítője, használhat bolti változatot is, de ez esetben ne felejtsük el, hogy míg a házi ételízesítőnknek mindössze 16-17% a sótartalma, addig a bolti változatoknak általában 60-65%, így könnyen előfordulhat, hogy külön sózni már nem is kell majd. Ott tartottunk, hogy pároljuk meg. Ezt érdemes kis lángon, fedő alatt végezni. Amikor azt látjuk, hogy a zöldségek levet engedtek, és ez a lé már szép színes a répától, és a zöldborsótól, akkor felönthetjük vízzel. Ekkor adjuk hozzá az egy fej vöröshagymát egészben. Aki szereti a pikánsabb ízeket, az esetleg egy-két gerezd fokhagymával különlegesebbé teheti, de aki házi ételízesítőt használ, annak ezzel sincs dolga, ugyanis mi receptünk alapján készült házi ételízesítőben az is benne van sok egyéb finomság mellett. :-)

Főzzük meg alaposan a zöldségeket. Mire a fej vöröshagyma teljesen megfő, már a többi zöldség is finom puhára főtt. Vegyük le a tűzről, és tálaljuk melegen. Mi tészta nélkül szeretjük magában, esetleg néha egy kis grízgaluskával, de természetesen levestésztával is fogyasztható...

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a finom zöldségleveshez, amely a fagyasztó feltalálása óta már nem csak tavaszi / nyári étel. ;-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...