csokoládé , fánk , kelt tészta ,

Amerikai fánk

Nálunk mindenki szereti a fánkot 🍩, mégis valahogy ritkán készül. Pedig mennyei a hagyományos szalagos fánk finom házi lekvárral ! Azonban a lányunk, Kincső úgy van vele, minél több rajta a csoki, annál jobb. Éppen ezért neki az amerikai fánkot kell mindig mindenhol keresni, mert bármennyit meg tud belőle enni. Ezen felbuzdulva már jó ideje nézegettem a fánksütőket, hogy itthon is meglephessem ezzel a finomsággal. Karácsony előtt meg is rendeltem rögtön két amerikai fánksütő tepsit is, mert nálunk nagyüzemben kell gyártani az ételeket. A muffinsütőm is hiába 12 darabnak elegendő, amikor háromszoros adagot keverek be, eléggé sok időbe telik, mire asz összes muffin elkészül. Ugyanez a palacsinta .... be fogok szerezni még egy palacsintasütőt, és egyszerre kettőt fogok sütni. Valószínű, sok-sok órát spórolok majd meg... 😎 Visszatérve jelen bejegyzéshez, ma végre eljött az amerikai fánk ideje! Reggel nekikészülődtem, persze az összes gyerekem körülöttem sertepertélt, mert min...

Nálunk mindenki szereti a fánkot 🍩, mégis valahogy ritkán készül. Pedig mennyei a hagyományos szalagos fánk finom házi lekvárral! Azonban a lányunk, Kincső úgy van vele, minél több rajta a csoki, annál jobb. Éppen ezért neki az amerikai fánkot kell mindig mindenhol keresni, mert bármennyit meg tud belőle enni. Ezen felbuzdulva már jó ideje nézegettem a fánksütőket, hogy itthon is meglephessem ezzel a finomsággal. Karácsony előtt meg is rendeltem rögtön két amerikai fánksütő tepsit is, mert nálunk nagyüzemben kell gyártani az ételeket. A muffinsütőm is hiába 12 darabnak elegendő, amikor háromszoros adagot keverek be, eléggé sok időbe telik, mire asz összes muffin elkészül. Ugyanez a palacsinta.... be fogok szerezni még egy palacsintasütőt, és egyszerre kettőt fogok sütni. Valószínű, sok-sok órát spórolok majd meg... 😎

Visszatérve jelen bejegyzéshez, ma végre eljött az amerikai fánk ideje! Reggel nekikészülődtem, persze az összes gyerekem körülöttem sertepertélt, mert mindenkit nagyon érdekelt, mi készül, aztán meg az, hogyan... s vajon mibe lehet beleksótolni? 😄 A tészta pikk-pakk összeállt, hagytam fél órát pihenni is, de nem sejtettem, hogy az igazi móka még csak ezután jön! Van nekünk kekszkinyomónk, amit körülbelül tizenakárhány éve kaptam Zsolttól, de még nem igazán került használatba. Most elérkezettnek láttuk a pillanatot, hogy előszedjük, és beleknalaztunk annyi fánktésztát, amennyit csak tudtunk, majd elkezdtük kinyomni a kiolajozott fánksütő mélyedéseibe. Remekül ment. Azonban, hogy gyorsabb legyen, habzsákba is töltöttem, és elkezdtem azzal is nyomni a fánksütő formába, míg Zsolt a keksznyomóval dolgozott. De a habzsákból alul-felül jött a tészta, akárhogy fogtam, a töltésnél sikerült mindent összekennem, majd nagy durranással a habzsák megadta magát a varrásnál, és szétrepedt. A tészta immár 3 felé folyt. Azt hiszem, a harmadik habzsák volt, ami szétdurrant használat közben. Erősen fogyóeszköz. Lényeg a lényeg, hogy a fánk el tudott készülni, és el is fogyott, panasz sem volt. 😋

Előkészületek: 10 perc Elkészítés: 30 perc Összesen ennyi idő: 40 perc Adag: 32 darab kb
Hozzávalók az amerikai fánkhoz:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 tojás
  • pici só
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk reszelt citromhéj
  • 4 dl tej
  • kevés olaj a fánksütő kikenéséhez
  • díszítéshez: másfél tábla olvasztott csokoládé, színes tortadara
Amerikai fánk elkészítése:

A langyos tejben egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a cukrot, a vajat, hozzáadjuk a sót, citromhéjat, fahéjat, a tojást, majd hozzáöntjük az élesztős tejet is, és csomómentesre keverjük az egészet. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk, amit félreteszünk pihentetni fél-1 órát. A fánksütőforma mélyedéseit ecsettel kiolajozzuk, majd amikor megpihent a tésztánk, akkor keksznyomóba töltve kiadagoljuk.

Nem kell színültig tölteni a mélyedéseket, mert kelni fog a tészta. Előmelegített sütőben, 200 fokon, körülbelül 10 percig sütjük, de ugye ez sütőfüggő. Vigyázzunk, ne süssük túl, könnyen megéghet. Inkább nézzünk rá többször is. Amikor kész, kiszedegetjük, és olvasztunk fel csokit egy kis olajjal. Ebben megmártóztatjuk a fánkokat, majd mikor kicsit hűltek, de még nem dermedt meg a csoki, rászórjük a cukorkát - így nem olvad meg a forró csokin. Innentől már fogyasztható is. 😊

Mindenkinek kelemes fánksütést kívánunk.

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu