2013. december 31., kedd

Szilveszteri karaj gazdagon - zsebes karaj

A babona szerint az év utolsó napján malacot kell enni. Sajnos malac éppen nem volt kéznél, de a fagyasztó szekrénybe pillantva láttuk, hogy szinte könyörög odabent egy szép nagy darab sertéskaraj a feldolgozásért. Ezért úgy döntöttünk az én egyetlenemmel, hogy idén Szilveszterre sertéskarajt fogunk enni. Már csak az volt a kérdés, hogy milyen formában.



Ekkor ugrott be a drága feleségemnek, hogy ő még anno kivágott egy karajos receptet az egyik főzőcskés újságjából. Gyorsan megkereste, majd - miután kiderült, hogy minden van itthon, ami kell hozzá - nekiláttunk az elkészítésének, amit cseppet sem bántunk meg, mert a végeredmény nagyon finom lett annak ellenére, hogy a recepten módosítottunk egy keveset. Az eredeti szerint ugyanis nincsen benne paradicsom. Mi azonban annyira szeretjük - főleg az én egyetlenem -, hogy gondoltuk, kipróbáljuk. Ez jó ötlet volt, mert finom lett, és a leve teljesen átjárta a húst. A másik módosítás pedig a fűszersó. Az eredeti recept ugyanis előre gyártott bolti fűszersót írt (direkt nem reklámozom név és márka szerint), de mivel azokban csak só, ízfokozó, tartósító, és hasonló műanyagok vannak egy-két százaléknyi valódi fűszer mellett, úgy döntöttem, magam keverem ki a fűszersót. Ez is jó ötletnek bizonyult, mert nagyon finom lett...

Hozzávalók a szilveszteri karajhoz:
- 2 db paradicsom
- 1-1,5 kg karaj csont nélkül
- 1 db vöröshagyma
- 1 szál Gyulai kolbász
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 2-3 evőkanál mustár
- 2-3 mokkáskanál házi ételízesítő (vagy Vegeta)

Hozzávalók a fűszersóhoz:
- két csipet morzsolt rozmaring
- két csipet morzsolt kakukkfű
- két csipet szárított petrezselyem
- egy csipet szárított majoranna
- két csipet fokhagymasó
- 1 mokkáskanál konyhasó
- ízlés szerint őrölt bors

Szilveszteri karaj gazdagon elkészítése:
Vegyünk elő egy hőálló sütőtálat. Béleljük ki úgy alufóliával, hogy majd a húst teljesen be tudjuk vele takarni.  A sertéskarajt vagdossuk be keresztbe nagyjából másfél centis szeleteket képezve, de ne vágjuk át teljesen, csak háromnegyedig.



Ezt követően tegyük a kibélelt sütőtálba. A zöldségeket és a kolbászt karikázzuk fel. A szalonnából vágjunk téglalap alakú szeleteket. A karaj minden két szelete közé illesszünk be minden hozzávalóból egy-egy darabor (a kolbászból akár kettőt is lehet). Mire ezzel elkészülünk, a karaj hossza nagyjából a kezdeti hossz másfélszerese lesz. Hogy ne essen szét az egész sütés közben, a két végét tűzzük be hústűvel. Ha megvagyunk ezzel, akkor keverjük ki a hozzávalókból a fűszersót, majd vékonyan szórjuk meg vele a húst. Erre hintsünk házi ételízesítőt, majd legvégül kenjük be egyenletesen mustárral az egészet. Öntsünk alá 1.5-2 dl vizet. Ha maradt meg alapanyag (szalonna, paradicsom, hagyma, kolbász), akkor ezeket nyugodtan dobáljuk be mellé. Takarjuk be az alufóliával, és mehet is a 200 fokos sütőbe, ahol nagyjából másfél óra alatt megpuhul. Ekkor vegyük ki, szedjük le róla az alufóliatakarást, és tegyük vissza még 25-30 percre, hogy szépen megsüljön a teteje...

Ha készen van, akkor ferdén szeletelve lehet tálalni rizzsel, burgonyával, vagy majonézes salátákkal. Mindenhogyan finom és kiadós étel lesz az év utolsó napjára... mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá. :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...